piektdiena, 2017. gada 10. februāris

Leikskólinn - Bērnudārzs

Jaunākā meitiņa Jasmīna, no Janvāra sākuma ir sākusi iet jaunajā bērnudārzā - Trollaborgir.


Islandē bērnu kopšanas atvaļinājums ir īss, vecākiem ir jāiet strādāt un bērnudārzi ir ļoti pieprasīti. Oficiāli bērnudārzu var apmeklēt sākot no 18 mēnešu vecuma.

Mūsu zeltenei ir pilni trīs gadi un daži mēneši, bet viņa šobrīd iet vismazākajā grupiņā. Tāds bija pedagogu ieteikums, lai apgūtu jaunu vidi un, galvenais, mācītos valodu kopā ar bērniem, kuri to mācās, kā savu dzimto valodu, no 0.


mazie vikingi
Bērnudārzs ir izvietots jaunceltā daudzstāvu mājas pirmajos divos stāvos, ar nelielu iežogotu teritoriju pastaigām. Bērnus atved no pl.7.45 un savāc līdz pl.16.15
Pa dārziņu bērni dzīvojas ar zeķēm, bez apaviem. Ēd 4 reizes dienā, t.sk.silto ēdienu, pienu, augļus un zivju eļļu. Pastaigā iziet 2 - 3 reizes dienā, neatkarībā no laikapstākļiem.
Grupiņā ir vairākas audzinātājas (vienai audzinātājai ir ne vairāk kā 4 bērni) un lai viņas nepierod pie konkrētiem bērniem, vai nenogurst, ir izdomāta, manuprāt, ļoti laba rotācijas sistēma: viņas savā starpā mainās ar tām 4 bernu grupiņām un ik pēc 40 min viena iziet ārā uz "kafijas pauzi". Šai brīdī cita (papildus) nāk viņas vietā un nākošā audzinātāja iziet ārā tad, kad pirmā ir atgriezusies, utt. Latvijas audzinātājas noteikti var apskaut so shēmu, jo viņām ir pus diena jāpavada ar pacmit bērniem grupiņā!
Ne mazāk intersanta ir arī pastaigu shēma! Speciālas aukles-staidzinātājas izvietojas pa vienai, pa visu pagalma teritoriju un, nevis sit savā starpā klaču, bet spēlējas un vaktē bērnus. No malas, to ir ļoti patīkami vērot! Man patīk arī tas, ka "staidzinātājām" ir īpašs, visām vienāds laikapstākļiem piemērots apģērbs. Aukstā laikā tas noteikti ir kombinezons, cepure, cimdi, zābaki, lai nav auksti un var kārīigi izdzīvoties pa lauku!
Nodarbības ikdienā ir daudz un dažādas. Tas notiek pamīšus ar brīvu spēlēšanos ar mantiņām. Rokdarbojas, dzied, dejo un sporto.
Atpūtas brīdis, jeb diendusa. Dažādas grupiņas istabās uz grīdas izliek matracīšus, spilvenus un pledus, un bērni paši atrod (izvēlas) savu migu. Aizmigt nav obligāti, bet ir obligāti ievērot klusumu.
Mājaslapa. Bērnudarzam ir sava mājaslapa, kur ir redzama visa aktuāla informācija, darbinieku kontakti un visu bērnu bildes un vārdi, ka arī brīvi pieejama informācija par vecākiem, viņu kontakttālruņi un pat mājas adreses. Nekādas nevajadzīgas konfidencialitātes!


Ir trīs pamatuzdevumi vecākiem:
1. stingri ievērot atvešanas-savākšanas laiku,
2.nodrošināt konkrētu garderobi - maiņas drēbju kastē ir jābūt tām drēbēm, kuras ir uzrakstītas uz kastes, pastāvīgi uz pakabināmā jābūt gumijas tērpam ar gumijas cimdiem un diviem pāriem apavu (gumijas zābakiem un siltiem zābakiem sausam laikam),



3.priekšapmaksa par bērnudārzu par diviem mēnešiem. Bērnudārzs ir dārgs prieks. Mēnesī tas izmaksā ap 400 eiro. 

1 komentārs:

  1. Ļoti interesanti lasīt par pirmsskolinu. LV strādāju kādā jaukā skoliņā,saskatu līdzības ar Tevis aprakstīto skoliņu!Pat garderobes sistēma varētu teikt identiska;)Un arīdzan dodamies laukā neatkarīgi no laikapstākļiem!
    Priecātos, ja kādreiz vēl padalītos par bērnu skološanos un skoliņu:))

    AtbildētDzēst

    AtbildētDzēst